Kváskovanie zaneprázdnenej mamy

Prečítate za: 3 minúty

PREČO ZAČAŤ KVÁSKOVAŤ?

,,Tradičný kvások sa vytvára iba z múky a vody. Navyše sa na ňom podieľajú baktérie a kvasinky prirodzene prítomné v múke a vo vzduchu. Zmes múky a vody začne za priaznivej izbovej teploty prirodzene kvasiť- fermentovať. Hlavným pozitívom kvásku je, že prítomné mikroorganizmy v kvásku dokážu rozložiť ťažsie stráviteľné látky na jednoduchšie, ktoré vie náš organizmus ľahšie spracovať a stráviť. Kvások má voči kvasniciam aj jednu nevýhodu – prírodný kvások kysne desaťkrát pomalšie než kvasnice.“

Naty Žúreková Štefeková, Ing. Daniela Rau a kol. Kváskovanie Recepty z kvásku 2016

MOJE ZAČIATKY KVÁSKOVANIA

Ako sa som dostala ku kváskovaniu? Už dlhšie ma lákala predstava pečenia vlastného chleba a pečiva doma. Nebavilo ma chodiť do obchodu niekoľkokrát do týždňa len preto, aby sme mali v chlebníku čerstvé pečivo, ktoré aj tak na tretí deň bolo tvrdé. Bez použitia toastovača by som ho asi ani nezjedla :D.

Jedna kvásková mamina ponúkala svoj kváskový chlebík v súťaži, hoci som ju nevyhrala, kontaktovala som ju a poprosila o upečenie kváskového chleba. Až po ochutnávke domáceho kváskového chlebíka som zistila, aké chutné a chrumkavé je kváskové pečivo. Začala som pozeraním rôznych videí o kváskovaní, konzultovala som svoje nadobudnuté informácie s kváskovou maminkou a rozhodla som sa, že to kváskovanie predsa skúsim :)!

Pokus o vytvorenie vlastného ražného chlebového kvásku bol NEÚSPEŠNÝ. Chlebík sa vôbec nepodaril. Bol veľmi tuhý a roztrhaný po celom obvode. Najskôr prišlo sklamanie a otázka, či je to vôbec pre mňa…

Bola som veľmi povzbudená od svojho manžela aj kváskovej maminky, ktorá mi darovala svoj silný a zdravý ražný chlebový kvások. Tak som dala kváskovaniu ešte jednu šancu.

MOJE KVÁSKOVÉ VÝTVORY/POKROKY

Naďalej som si študovala informácie na internete, kúpila som si aj knihu o kváskovaní (z ktorej citáciu som uviedla aj na začiatku blogu) a radila som s kváskovou maminou. Začala som s chlebíkom, ktorý zložením ani postupom nie je vôbec jednoduchý, ale piekla som ho niekoľkokrát za sebou, až pokým som nevychytala všetky muchy.

Základnou výbavou každého kváskujúceho nadšenca by mali byť rôzne druhy múk na kváskovanie, kuchynská váha, ďalšie potrebné suroviny – voda, semienka, vločky a iné dochucovacie zložky podľa receptu, misa na prekvasenie, stierka na prekladanie cesta, ošatka (okrúhla či oválna) na finálne kvasenie, narezávatko (prípadne žiletka) na narezanie chlebíka a mriežka na vychladnutie.

Základom každého kváskového chlebíka je štartér, ktorý pozostáva z príslušného množstva múky, vody a materského kvásku. Štartér necháme rozkvasiť 9-12 hodín pri izbovej teplote. Následne ďalšie suroviny ako napríklad múka, voda, vločky, semienka a dochucovadlá – soľ a rasca zmiešame so štartérom a vymiesime cesto. Cesto môže byť vláčne, ale aj husté v závislosti od použitých surovín. Vymiesené cesto prikryjeme fóliou, aby sme predišli obschnutiu cesta. Cesto necháme prekvasiť 2-3 hodiny. Pri niektorých receptoch sa vyžaduje aj prekladanie cesta podľa svetových strán. Z prekvaseného cesta vyformujeme bochník a vložíme do škrobom vysypanej ošatky. Cesto necháme finálne vykvasiť 2-3 hodiny. Vykvasený bochník vyklopíme z ošatky na papier na pečenie a uložíme na vopred vyhriaty plech. Po upečení chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

PUSTI SA DO KVÁSKOVANIA

Na záver by som vám rada zhrnula moje postrehy v niekoľkých bodoch a hlavne vás motivovala k tomu, aby ste kváskovanie vyskúšali.

  • Domáci kváskový chlebík je voňavý, má chrumkavú kôrku a vláčnu striedku. Ak ho ochutnáte, už iný nebudete chcieť jesť :D.
  • Z kvásku sa dá upiecť takmer čokoľvek – kváskový chlieb, rožky, kaiserky, pizza, koláče a iné dobroty.
  • Kváskovanie nie je vhodné len pre tých, ktorí majú dostatok času. Popri kvasení cesta môžete robiť domáce práce, učiť sa, ísť von s dieťaťom, či si oddýchnuť. POZOR! Je vhodný aj pre zaneprázdnených a navyše do procesu môžete zapojiť aj deti.
  • Inšpirujem sa známou foodblogerkou Naty, ktorá má rôzne zaujímavé a podrobne rozpísané recepty nielen na kváskové pečivo – www.chutodnaty.sk

Pridajte komentár:

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.