Čitateľský denník 2021

Prečítate za: 5 minúty

Mám pocit, že rok sa končí práve v momente, keď si naň nejako zvyknem. Pri písaní nadpisu tohto článku som chvíľku váhal, aký rok sa to skončil, a v ktorom to už vlastne som. Snáď sa mi podarí z tohto chaosu čoskoro vymotať 🙂

Dlho som sa tešil na to, že sa budem môcť znovu ohliadnuť za tým, čo priniesla čitateľská sezóna. A priniesť práve toto zhrnutie. Tento rok bol zvláštny v tom, že som sa niekedy po februári úplne zasekol a viac-menej som prestal čítať. Uprostred novembra som sa spamätal, s tým, že veď mám prečítané menej ako polovicu môjho cieľa! Celkom ma to namotivovalo do čítania a takmer som sa dostal na svoj limit – 20 prečítaných kníh, spolu s dopočúvanými audio knihami.

Nič svetoborné, ale snáď dosť na to, aby ma to udržalo v behu. Tento rok sa mi podarilo prečítať 15 kníh – rovnako ako minulý rok, akurát menej strán, 4258 oproti takmer 5000 minulý rok. Dopočúval som 4 knihy (32 hodín audio záznamov), čo je o jednu menej ako minule. Spolu 19 titulov, takmer na hranici toho, čo by som rád spľňal každý rok. Tesne vedľa, ale aspoň mám momentálne 3 ďalšie rozčítané 🙂

Rád by som znovu vyzdvihol niekoľko skvelých kníh, na základe rôznych kategórii. Verím, že medzi nimi nájdete aj vy niečo inšpiratívne.

Sci-fi allias Duna po X-tý krát

Minulý rok som ospevoval Dunu, spomínal som ju aj pri mojom veľmi laickom zhodnotení Villeneuového spracovania. Skončilk som na God Emperor of Dune a dal som si asi rok pauzu. Zvyšné dve som teda dokončil na začiatku roka. A po nich som si dal už spomínanú pauzu od čítania celkovo. Neplánovanú.

Face your fears or they will climb over your back.

Chapterhouse: Dune

Prečo? Zažil som akýsi pocit demotivácie. Tie knihy boli pre mňa po anglicky veľmi silné, už predtým bola Kapitula moja najobľúbenejšia. A teraz som sa utvrdil v tom, prečo. Nie pre to, že by sa najľahšie čítala, alebo opisovala najsilnejšie situácie. Asi kvôli tomu, že sa končí veľmi neurčito, akoby celá kniha bola iba také lákadlo na ďalšiu, ktorú už však Frank Herbert nikdy nedopísal.

“Show me a completely smooth operation and I’ll show you someone who’s covering mistakes. Real boats rock.”

Chapterhouse: Dune

Všetky ostatné mohli byť poslednými knihami ságy, bez väčších problémov. Iba Kapitula nie. A práve tou to žiaľ končí. Volala by sa 7. Duna „The Dunes“? Asi áno. Zistili by sme, kto bol ten tajomný nepriateľ? Zrejme áno, ale nie takým spôsobom, ako to neskôr popísal Frankov syn. Je to škoda, ale zároveň to robí knihu pre mňa tak zaujímavou. A demotivuje ma ďalej čítať, niekedy aj na pol roka. Lebo niektoré myšlienky treba nechať jednoducho doznieť.

All governments suffer a recurring problem: Power attracts pathological personalities. It is not that power corrupts but that it is magnetic to the corruptible. Such people have a tendency to become drunk on violence, a condition to which they are quickly addicted.

Chapterhouse: Dune

Skvelé tituly z duchovnej oblasti

V duchovnej oblasti som sa dostal k viacerým skvelým knihám. Za zmienku určite stojí napríklad rozhovor so sestrou Helenou Torkošovou – Oheň v srdci. Ten oheň bolo cítiť aj zo strán samotnej knihy. Ak ma niečo chytilo za srdce, tak jej úžasné svedectvo a vytrvalosť vo viere, napriek komunistickému útlaku. Podobné dojmy som mal po prečítaní knihy Neži lži od Roha Drehera, ktorú takisto odporúčam. Téma komunistického prenasledovania viery sa ku mne tento rok vrátila niekoľkokrát. Začal som si viac uvedomovať, že máme byť za čo vďační.

Ale v evanjelizácii sa nejde do dôchodku, to je pre tých, čo nehoria. Tí sú na dôchodku, aj keď chodia do práce.

Oheň v srdci, sr. 84

Najväčším prekvapením však bola pre mňa jednoznačne kniha Menej konať, viac byť od Stanky Horváthovej (Gajdošovej). Všimol som si, že autorka má na Postoji viacero zaujímavých rozhovorov a zaoberá sa aj témou vyhorenia. No ucelená kniha na túto tému bola pre mňa príjemný prekvapením na záver roka. Najmä vďaka duchovnému pohľadu a vysokej kvalite.

Je to niečo ako vyvodenie praktických záverov z knihy Nevyhorení. Pre mňa osobne je to silný impulz do ďalšieho roka – ako „len tak byť“ a nesnažiť sa čo najviac pracovať, čítať, využívať čas. Len tak byť. Možno prečítať menej kníh. No a čo?

Kniha sa ale nesnaží novu vynachádzať koleso, skôr výchádza z osobnej skúsenosti a poukazuje na štúdie a knihy, ktoré zabrali a vyviedli autorku z pasce vyhoretia. Takéto knihy majú vážne hodnotu, „farebné“ kategórie emócii si odnášam do života ako niečo, o čom chcem určite zistiť viac.

…ochoty vzdať sa toho, kým by sme mali byť, aby sme mohli byť tými, kým naozaj sme.

Menej konať, viac byť, sr. 225

Dostal som sa k viacerým knihám, ktoré sa dotýkali oblasti vzťahu vedy a náboženstva. Ako Katolícka Cirkev budovala západnú civilizáciu či vysvetlenie zmyslu 7 stvoriteľských dní z knihy Genezis. Nie som si istý, či som knihy dokázal pochopiť a spracovať tak, ako by si zaslúžili. Pre prehľad boli však veľmi dôležité.

Takisto som si počas Exodu našiel čas znovu prečítať Buď, kde si od Štepána Smolena. Ale tentokrát pomaly, stránku po stránke a písal som si ručne poznámky. Aj tak ma rozhodne bolela ruka, tých poznámok mám mnoho strán. Toľko hĺbky v tak malom texte!

Odovzdávanie ohňa (nielen) pre mužov

Projekt muzom.sk sledujem iba okrajovo, no napriek tomu som zachytil, že Peter Podlesný píše knihu. Potešil som sa, lebo kniha je pre mňa určite dostupnejšia ako podcasty či Instagramové príspevky. Kniha ma rozhodne nesklamala. Vyhovoval mi jasný, konfrontačný štýl, aj celý svet mužskosti, ku ktorej by som sa rád dostal.

Ak by som sa stal sám sebe najvyššou métou, zároveň sa odsúdim na život v pomyselnom teráriu svojej duše. Na prvý pohľad to môže vyzerať úchvatne, no skoro pochopíme, že takýto vnútorný svet je príliš malý.

Odovzdávanie ohňa, sr. 64

Ako byť najlepšou verziou samého seba? A ako vstávať skoro ráno? Či zvládnuť studenú sprchu? Otázky, ktoré stoja za to a mňa rozhodne niekam posunili. Zhodnotiť to snáď dokáže časom moja manželka či najbližší. Alebo synovia, keď im nachystám v správny čas rituál prechodu do dospelosti.

Reťaze, ktoré som si ako otrokár navešal na krk v predstave, že život pre seba samého dáva zmysel. Opak je pravdou. Skutočný život sa muži učia žiť pracujúc na sebe, otvorení potrebám iných.

Odovzdávanie ohňa, sr. 66

Iné

Ako merať to, čo je dôležité mi vysvetlil John Doerr. Ako žiť bez emailu zase Cal Newport, v ďalšej skvelej knihe z jeho dieľne. Som veľmi vďačný za inšpirácie týchto rozvojových kníh, veľmi by som si prial, aby som dokázal vždy uviesť do praxe aspoň nejaké to promile z nich. Momentálne pracujem vo firme, kde sa komunikuje prevažne emailami. Asi by som im tú novú knihu od Cala Newporta mohol odporučiť. Ako inak, emailom 😀

Za spomenutie určite stojí Kniha, ktorá vám možno zachráni život od Grahama Lawtona. Komplexný pohľad na gastronómiu či rôzne zvyky týkajúce sa zdravia sa miestami po anglicky nečítali ľahko, ale kniha sa už dočkala aj slovenského prekladu.

Zároveň bola pre mňa motiváciou na serióznejší návrat k prerušovanému pôstu (16:8) či utlmeniu výčitiek, že som si zabudol dať vitamín C. Keďže je vlastne zbytočný. Kniha sa zoberá aj spánkom, chudnutím športovaním – asi každý si príde na svoje. Jediná škoda je, že sa nesnaží ponúkať nejaké skratkovité návody na štýl „robte toto a určite schudnete“, preto vás niekedy privedie skôr do neistoty. Asi ako každý, kto sa na veci snaží pozerať trochu vedecky.

Being socially active is one of the best ways to add years to your life. Good relationships with family, friends, neighbours and even pets all do the trick, but the biggest longetivity boost comes from marriage or an equivalent life partner relationship.

People who lose a life partner are more likely than average to die in the next two years. Like marriage, long life is a joint effort.

This Book Could Save Your Life

Záver

Tento rok ma čitateľsky nesmierne obohatil. Som si istý, že minimálne k niektorým pasážam z kníh tohto roka sa určite vrátim. Netrúfam si robiť žiadny špeciálny rebríček, ale ak máte radi sci-fi a ste zvedavý, ako bude pokračovať Duna, určite siahnite aj po ďalších knihách. Alebo si prečítajte aspoň tú prvú.

Ak ste muž, pohľady Petra Podlesného vás učtie obohatia. Alebo ak ste žena a zaujíma vás mužský svet. Túto knihu čítalo dosť veľa žien.

Ak chytíte nával motivácie niečo so sebou robiť, asi si prečítajte Grahama Lawtona, aby ste vrhli sily správnym smerom.

Možno máte skôr opačný problém, cítite preťaženosť, stále len niečo robíte – v tom prípade určite odporúčam Stanku Horváthovú (Gajdošovú). Alebo Štepána Smolena. Ale tak toho ste už snáď čítali!

Pridajte komentár:

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.