Ako (znovu) čítať

Prečítate za: 4 minúty

Niekedy si na sociálnych sieťach pripadáme ako intelektuáli a ohlasovatelia pravdy pre zástupy bezradných ovečiek (našich kamarátov). Očakávame, že hocičo sa rozhodneme nazdielať si všetci do jedného podrobne naštudujú, tí ktorí súhlasia dajú páčik a tí, ktorí sú dostatočne smelí, naštudovaní a vyzretí nám začnú písať komentáre, aby sme mohli vecne a konštruktívne diskutovať.

Že to nie je úplne tak vám asi nemusím hovoriť. Vystihuje to asi tento obrázok (vďaka Dačko):

Existuje mnoho článkov, ktoré sa tomuto fenoménu venujú (napríklad tu alebo tu), ja si netrúfam k tomu moc dodávať. Azda iba to, že sa vôbec nečudujem. Niekedy je problém vôbec odpozerať video až do konca. Zo zásady tiež dávam páčik skôr, než niečo dočítam či dopozerám. A dokonca niekedy aj okomentujem, že „super“. Pri prosbe o modlitbu tiež rád hodím „+“, ale rozhodne nie až po ruženci na kolenách.

Nekonečné skrolovanie Facebookov, Twitterov a už vlastne aj appky Biblie spôsobuje, že len niečo rýchlo preletím a maximálne zareagujem na nejakú emóciu, ktorú obsah vo mne vyvolá.

Asi si viete predstaviť, že takýto svet nepraje moc čítaniu článkov, či dokonca kníh. Ja by som vám rád v blogu odporučil pár vecí, ktoré mne výrazne pomáhajú. A tak sa snažím články prečítať a zamyslieť sa nad nimi pred tým, než ich komentujem. P.S. k filmom a videám vám toho veľa nepoviem, v pozeraní hocičoho som fakt slabý.

Ako čítať články

Prečítať si článok vo Facebook appke je fakt náročné. Najmä ak vás zaujme, ale vlastne ste chceli urobiť niečo iné (alebo len tak čekovať dianie, čo je podľa mňa raz za čas dobrý relax). Ako to teda urobiť?

Mne pomáha to, že si článok odložím na iné miesto. Facebook vám umožňuje príspevok si „uložiť“ a neskôr sa k nemu vrátiť. Dokonca v ňom môžete mať rôzne zoznamy.

Väčšina prehliadačov má mód na čítanie, čo je tiež skvelá vec, pretože nie každá stránka či blog je na čítanie nadizajnovaná.

Úplne ideálne je mať niečo, čo vám článok „stiahne“, zobrazí ho v príjemnom a čitateľnom formáte, navyše offline… ako napríklad Pocket. Keď ma niečo zaujme, skopírujem si link a uložím si ho do Pocketu.

Neskôr, ideálne na záchode, si článok otvorím a čítam v ňom. Navyše si appka zapamätá, kde som skončil. Či odhadne čas, ktorý je potrebný na prečítanie. Je to skvelá vec. Podobne sa dá napríklad využiť Send to Kindle – k čítačke sa dostanem čoskoro.

Keď uvidíte niečo, čo vás zaujme, tak si to uložte už akýmkoľvek spôsobom. Pozrite, čo treba, vypnite wi-fi alebo dáta a hurá do čítania. Keď to dáte, potom si môžete pozrieť komentáre a rozdávať páčiky.

Ako čítať knihy

Články sú stále relatívne krátkodobá vec, ale čo knihy? Ako sa donútiť prečítať niečo, čo vám môže namiesto minút zabrať hodiny? Dokonca desiatky hodín?

Ja určite nie som niekto, kto číta neuveriteľne veľa kníh za rok. Ale snáď sa budem vždy pohybovať medzi 10-20 knihami ročne. Nie je to žiadny zázrak, ale vzhľadom na okolnosti to nemusí byť zlé.

Dôležité je čítať vždy a všade keď sa len dá. Napríklad na záchode (ak práve nemusíte premýšľať nad dôležitými životnými rozhodnutiami). Mne v tom veľmi pomáha čítačka, ktorá rieši hneď niekoľko problémov.

Napríklad dilemu, ktorú knihu si vziať so sebou na dovolenku/služobku. Môžete si vziať všetky. Pomohol mi veľmi aj podsvietený displej a možnosť si veľmi rýchlo prekladať slovíčka z angličtiny pomocou výkladového slovníka.

Ale viem, že kniha je kniha a nechcem zachádzať do týchto polemík. Čítačku beriem ako doplnok a veľmi sa mi páči Kindle s e-ink technológiou. Ak to má mať facebooky a je to v podstate tablet, tak to rozhodne nepovažujem za čítačku. Ak s tým viete tak akurát čítať, tak to je to pravé orechové.

A čo tak aj počúvať?

V dobe podcastov a moderných technológii sa dalo predpokladať, že čoskoro prídu do sveta aj audio-knihy. Ja som bol k tomuto sortimentu mierne skeptický (podobne ako k čítačkám). Kniha predsa krásne vonia, čítačka síce nie, ale môžete si kúpiť aspoň príjemnný obal. Ale audio kniha?

Ja toto počúvanie znovu vidím ako doplnok – sú dlhé a nudné cesty autom, kedy by ste mohli namiesto rádia počúvať skvelú knihu. Alebo pri behu, keď práve nechcete riešiť dôležité životné rozhodnutia (pretože na záchode ste si čítali). Alebo prechádzke. Prečo nie?

Mne sa veľmi pozdáva Audible od Amazonu. Môžete si kúpiť subskripciu a dostanete kredit mesačne. 1 kredit = 1 audio kniha. Ja som si pri audio knihách zvolil literatúru, ktorá by ma pri čítaní ubíjala, ako napríklad rôzne rozvojové publikácie.

Výhodou je aj skvelá apka – môžete počúvať offline, pridávať záložky, zastaviť, pretočiť – v spojení s bezdrôtovými sluchadlami nie je o čom.

Čítaniu zdar

Ak ste tento blog neprečítali celý a preskočili ste rovno na záver, tak vedzte, že moje postrehy sú nasledovné:

  • Vezmite si kvalitné čítanie do offline sveta (pomocou appky).
  • Dlhšie články či príspevky si prečítajte napríklad v pohodlnom kresle.
  • Využite čítačku, je to praktické a zároveň skvelá investícia.
  • Počúvajte audio knihy, pridá vám to niekoľko kníh ročne. A to stojí za to.

A na záver by som rád dodal: čítajte pokojne viac kníh naraz. Ja som rád čítal fantasy a sci-fi a rôzne náučné veci ma dosť ubíjali. Keď som to však začal kombinovať, bolo to zvládnuteľnejšie. Po pár stranách som mal plnú hlavu hlbokých myšlienok, tak som siahol na niečo jednoduchšie.

To je podľa mňa napríklad kľúč aj k prečítaniu celej Biblie – stačí pár kapitoliek denne, nejde tu o závody. Ale o rok ste už celkom slušne ďaleko 🙂

Čítaniu zdar, drže sa priatelia!

1 komentár

Pridajte komentár:

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.