Práca z domu – rady nadšeného ITčkára

Prečítate za: 3 minúty

Pandémia koronavíru zmenila počas posledných dní náš spôsob života. Mne, presocializovanému introvertovi, vytvorila trochu viac priestoru na samého seba a rodinu. Jedna z vecí, ktorú som toľko odkladal, bolo aj založenie blogu.

Dnes ma k tomu dotlačila téma práce z domu. Sledujem, ako sú tomu zrazu vystavení mnohí moji priatelia či kolegovia v práci a mám túžbu podeliť sa o svoje skúsenosti s takýmto spôsobom práce. Pretože z domu pracujem rád a urobil som pri nej mnoho chýb, pred ktorými by som vás veľmi rád varoval.

Dá sa to vôbec?

Dá! Ale nejde to úplne samozrejme. Môžeme podľahnúť pokušeniu vstať, zapnúť počítač a v pyžame sedieť pri počítači. Bez normálnych raňajok, bez iných rituálov. Alebo čo je horšie, ležať s notebookom priamo v posteli.

Aj keď pocit pohodlia a bezpečia je fajn, myslím si, že je kľúčové mať na prácu z domu jasne určené miesto.

Miesto, resp. ideálne miestnosť – pracovňu. Samozrejme, to nie vždy ide. Vtedy stačí stôl. A nie posteľ. Ideálne uprataný minimalistický stôl (kvetinka, monitor, stojan na notebook, klávesnica, myš, predlžovačka a ideálne nič viac). Vopred upozorňujem, že uprataný stôl má tendenciu priťahovať rôzne veci, ktoré tam „niekto“ položí.

Ak je na ňom veľa vecí, alebo je v okolí vášho pracovného stola vyslovene neporiadok, bude vás to znervózňovať. Stále máte potom pocit, že ešte niečo treba urobiť, upratať. A nesústredíte sa na prácu. Pozor na to.

Takisto si myslím, že práca tak trochu „kontaminuje“ miesto, kde ju robíte. Ak je posteľ oddychová zóna, potom nie je rozumné z nej pracovať. Alebo z gauča, kde zvyknete večer relaxovať. Čiže je lepšie tam robiť iba v prípade nutnosti a radšej používať vždy to-jedno-isté-miesto. Vyhnete sa pocitu, že vám počas relaxu na gauče stále zachádzajú myšlienky smerom k práci.

Robím si kedy chcem

A to nie je dobre. Pevná pracovná doba mala svoje výhody. Odhlásiš sa kartičkou z práce o 15:00 a všetká tá ťažoba je preč. Nie je to krásna predstava? Flexibilný pracovný čas a práca na diaľku to trochu posunuli inam.

Stále si ale myslím, že by ste mali vedieť kedy ste začali a kedy skončíte. Pomôcť vám môže napríklad aj tento nástroj. Nevadí, že to od vás nikto nevyžaduje, robíte to najmä kvôli sebe.

Tiež si myslím, že menej je niekedy viac. Ak ste platení od hodiny, máte pokušenie robiť stále. Ja som sa na tomto popálil najmä na začiatku. Stále som bol nespokojný.

Pomoc, mám doma deti

Deti vedia túto krásnu idylku narušiť. Ja som mal doma pracovňu, stôl, monitor, pokoj na prácu – jednoducho všetko, čo by človek chcel. Keď sa nám narodil syn, stále bola práca z domu fajn. A ešte som mohol pomáhať manželke.

Samozrejme, potom príde vek, keď sa dieťa o vás začne viac zaujímať. Resp. o tú čarovnú plochu, ktorá hrá farbami a veľmi rýchlo preblikáva rôzne obrázky. V tom veku to len ťažko vysvetlíte. Dá sa zaviesť nejaký režim (mám pokoj počas spánku, alebo keď sa manželka ide s dieťaťom prejsť). Súvislá práca je však ťažká.

Tiež je dôležité, aby dieťa malo na základe čoho chápať, že kedy to vlastne pracujete a kedy nie. Nejako sa už na to nakoniec naučí, ale musí to byť zjavné aj na základe niečoho vonkajšieho.

Neskôr sa dajú robiť dohody a nastaviť si režim. Napríklad pravidlo zatvorených dverí: „tato má zatvorené dvere, to znamená, že pracuje“. Alebo: „tato príde za nami, keď bude mať prestávku“. Asi vám príde pri týchto slovách na um jedno legendárne video.

A môže to dopadnúť aj takto 🙂

Moja skúsenosť je, že niekedy vás proste dieťa chce len vidieť, objať. Utiecť pred mamou. Asi nenarobíte nič, ale nestretol som sa s typom meetingov, kde by to vyslovene vadilo. Skôr to odľahčí atmosféru.

Ako je to s viacerými deťmi a rôznymi špecifickými situáciami? To netuším. Netrúfam si v tom niekomu radiť, kým si to sám neskúsim. Pravda ale je, že sa to dá v núdzových prípadoch zvládnuť. Napr. v čase pandémie, keď nemáte moc na výber. Vysvetľovať, dohodnúť sa, budovať vzťah.

Povzbudenie na záver

Snáď som vás aspoň trochu inšpiroval. Robiť z domu je skvelé privilégium. Je založené na dôvere, uľahčuje vám bežné životné povinnosti, ale aj dáva istotu v mimoriadnych situáciach. Napríklad aj som tak strávil krásne posledné týždne tehotenstva po boku manželky.

Aby ste sa mohli dobre sústrediť, pomôžu takisto kvalitné sluchadlá a niečo dobré do nich. Odporúčam nejaké tie mixy z YouTube na koncentráciu (samozrejme, vážnu hudbu) alebo napríklad noisli. Neverili by ste, ako vás môže v práci motivovať dážď spojený s vlakom na koľajniciach.

Nech sa vám dobre pracuje!

P.S. Áno, na fotke nemám spomínanú kvetinku. Manželka medzičasom doplnila.

1 komentár

  1. Super článok, taký odľahčený, dobre sa mi to číta.😁 Ja síce nepracujem z domu, ale momentálne sa vzdelávam z domu, tak isto pár vecí zrealizujem.

Pridajte komentár:

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.