Detská rozprávková klasika

Prečítate za: 4 minúty

Všetci sme na nich vyrastali. Putujú z generácie na generáciu, tak prečo by sme mali porušiť tradíciu. Boj dobra so zlom, kde dobro vždy zvíťazí. Známe rozprávkové klasiky, ako napríklad Tri prasiatka unikajúce pred hladným vlkom, ktorý sa nakoniec uvarí v kotle s vodou. Mama koza bez zaváhania rozpára brucho vlkovi, len aby zachránila svoje kozliatka. Janko a Marienka s cieľom zachrániť si svoj život, hodia Ježibabu do pece. Škaredému kačiatku sa všetci vysmievajú, lebo je iné ako ostatné. A napokon starú mamu a Červenú Čiapočku zje nenásytný vlk, ktoré našťastie zachráni horár, avšak ako príučku mu brucho naplnia kameňmi a vlk sa utopí. Znie vám to ako šťastný koniec rozprávky? Je to skutočne to pravé dobro, ktoré porazí zlo? Aké posolstvo odovzdávajú tieto rozprávky deťom?

Verím, že úmysel týchto rozprávok je mienený dobre, ale aké hodnoty chceme týmto šíriť ďalej? Porovnávanie, pomsta, smrť. Nemôžem si pomôcť, ale skôr mi to naháňa strach a ešte viac som odhodlaná k tomu, aby som túto „rozprávkovú klasiku“ z repertoáru rozprávkových kníh vynechala.

Kritériá výberu rozprávkových kníh

„Nie je všetko zlato, čo sa blyští.“ hovorí jedno známe slovenské príslovie. Nie vizuálna stránka, ale obsah rozhoduje! Iste mi dáte za pravdu, že jedným z hlavných kritérii výberu knihy je práve vzhľad. Atraktívne a vkusne oblečené postavy, roztomilé zvieratká a celkový dojem nadchnutia je splnený. Častokrát kupujeme knihy práve podľa toho, ako na prvý pohľad vyzerajú. Čím farebnejšie ilustrácie, tým sa stáva príťažlivejšie pre ľudské oči.

Pri výbere detských kníh sa osobne riadim nasledujúcimi kritériami:

  • referencia čitateľov: Hodnotenie knižných titulov je pre mňa veľmi dôležité kritérium pri rozhodnutí o samotnej kúpe. Keďže sa jedná o detskú literatúru, najčastejšie sa nechám inšpirovať rodičmi detí, ktoré sú v rovnakej/podobnej vekovej kategórii a zaujímajú sa o podobné témy ako moje deti. Aj vďaka tomuto kritériu som natrafila na zaujímavé a podnetné detské knihy, ktoré budem uvádzať v blogu nižšie.
  • obsah: Veľmi ma oslovujú detské knihy, ktoré dokážu v malom čitateľovi vzbudiť zmysel pre spoluprácu, zamyslenie sa nad svojimi vlastnými pocitmi, či priestor na diskusiu na danú tému. Autori kvalitne spracovných detských kníh vytvárajú deťom priestor na ich vlastnú fantáziu.
  • posolstvo / hlavná myšlienka: Dobrá detská kniha by mala obsahovať príbeh, hĺbku a mala by vedieť prirodzene zaujať malého čitateľa. Samotné posolstvo, resp. hlavná myšlienka knihy je pre mňa hlavným vodítkom toho, čo by som chcela, aby si moje dieťa z knihy zapamätalo a osvojilo do života.

Rozprávky s hodnotami

Pri výbere detskej literatúry prihliadam na hodnoty, ktoré knihy deťom odovzdávajú. Pre mňa sú to jednoznačne tieto: vedieť sa podeliť, hovoriť pravdu, byť štedrý a v neposlednom rade byť ochotný pomôcť. Možno si poviete, že s týmto máme veľakrát problém my dospelí, nie to ešte moje dieťa. To by muselo byť „superdieťa„, ktoré toto všetko dodržuje. Cieľom ani tak nie je, aby to dieťa hneď ovládalo a spĺňalo. Cieľom je, aby sa vďaka skutočným hrdinom dieťa prirodzene oboznamovalo s týmito hodnotami a postupne si ich osvojovalo do svojho života.

Dovoľte mi uviesť niekoľko nami odporúčaných titulov, ktoré majú v detskej knižnici svoje čestné miesto.

Vnímajkovia (Ľubica Matušáková)

Detská kniha opisuje príbehy piatich detí – Tmejky, Chcejka, Boľka, Inky a Veselky so znevýhodením, inou farbou pleti či odlišnosťou. Autorka dáva do popredia tému odlišnosti už v detskom veku. Citlivé detské príbehy pomôžu deťom búrať prekážky či prekonávať strachy so vzájomného nepoznania. Čítanie príbehov prispieva k rozvíjaniu komunikačných a čitateľských zručností, rešpektu, vnímaniu diverzity, empatii.

Si výnimočný (Max Lucado)

Hlavnými hrdinami knihy sú drevenáčikovia, ktoré celé dni nerobili nič iné, len sa „nálepkovali“, t.j. dávali si buď zlaté hviezdy alebo čierne bodky. Hodnotili prevažne svoj výzor a schopnosti. Autor touto knižnou publikáciu reaguje na aktuálny stav vo svete, ktorý vytvára v deťoch dojem, že majú hodnotu len ak sú múdre, dobre vyzerajú a majú talent. Rezbár Eli, ktorý predstavuje Boha im hovorí, že sú výnimočné už tým, že sú – nepotrebujú žiadne špeciálne schopnosti.

Príbeh o dvoch jašteričkách a slnku (Iryna Zelyk)

Hravá kniha o súrodencoch a láske mamy k deťom rozpráva príbeh o dvoch jašteričkách Lolo a Lili a ich spoločných dobrodružstvách. Na základe autentických príbehov dvoch hlavných hrdinov autorka uisťuje o tom, že každý detský pocit je správny. Kniha nabáda malého čitateľa k pomenovaniu vlastných pocitov, ich prijatiu a poznaniu seba samého.

Iné prijateľné alternatívy

  • Spotify – streamovacia online služba, prostredníctvom ktorej môžete vyhľadať rôzne pesničky i audiorozprávky pre vaše deti. Je to veľmi zaujímavá alternatíva ku klasickému čítaniu kníh. Dieťa počúva rozprávku a vďaka svojej predstavivosti si dotvára celkové pozadie a postavy rozprávky.
  • Readmio – aplikácia, ktorá obsahuje rozprávky pre deti rôznych vekových kategórii. Každá rozprávka obsahuje zvukové stopy, ktoré zaznejú hneď po prečítaní, a tým dotvárajú celkovú atmosféru príbehu bez pozerania do obrazovky.
  • Elektronická ceruzka Albi – nástroj na čítaní kníh z edície Kúzelné čítanie. Je to špeciálny vzdelávací koncept určený pre deti predškolského veku, ale aj pre staršie deti. Vďaka špeciálnej technológii si deti môžu sami „prečítať“ rozprávku alebo sa hravou formou naučiť poznávať farby, číslice, písmená či najrôznejšie tvary. Všetky tieto zručnosti si potom trénujú v zábavných edukačných hrách, ktoré sú tiež súčasťou kníh.

Čítajte, čítajte, čítajte!

Náš starší syn Janko má veľmi rád knihy a ešte vo väčšej obľube má vymyslené príbehy najmä o rozprávkových postavách alebo o konkrétnych ľuďoch, ktorých pozná. Keďže zatiaľ čítať nevie, častokrát si on sám vymýšľa rôzne rozprávky a s potešením nám ich aj interpretuje :D. Veľakrát sa stane, že sa necháme tak strhnúť dejom príbehu, že sa na tie postavy hráme a citím sa ako na divadelnej besiedke. Je to pre nás ako rodičov naozaj veľké zadosťučinenie, keď vaše dieťa inklinuje ku knihám. A preto neváhajte milí rodičia, začnite už teraz čítať knihy, resp. vytrvajte v čítaní kníh a buďte tak pre svoje deti vzorom.

Pridajte komentár:

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.